Vähähiilihydraattinen ruokavalio ja hiustenlähtö

                                     

Ensiksi, tämä ei ole tieteellinen julkaisu, eikä perustu  mikroskoopilla tai kuvantamisilla saatuihin  tietoihin, vaikka semmoinen olisi kyllä todella mielenkiintoista tässä ruokavalio-asiassa.
 Olen vain parturi-kampaajaksi valmistunut ihminen, mutta itseäni on aina kiinnostanut hiustenlähdön syyt ja hiuspohjan sairaudet. Siksi päätin edes yrittää perehtyä tähän asiaan, puhtaasti omasta mielenkiinnosta.  Mainittakoon, että parturi-kampaajan opintoihin kuuluu myös hiuksen anatomia ja ravinto-oppi.
 Perehdyin moniin linkkeihin ja hain tietoa, pilkoin myös kahden vähähiilihydraattisella ruokavaliolla olevan syömiset vitamiini ja hivenainetaulukoiksi  käyttäen fineliä. Kysyin asiasta hiusalan opettajalta ja kävin läpi työni, jonka olin tehnyt ravinnon vaikutuksesta hiuksiin.

Sitten itse asiaan:

Ah, olet viimein päässyt sokerikoukusta, verensokeri pysyy tasaisena, olet virkeä ja energiaa täynnä, paino laskee, verenpaine laskee ja kaikki on mainiosti, mutta sitten tapahtuu jotain kamalaa, hiuksia alkaa lähtemään noin 3 kuukauden jälkeen. Terveyden kannalta tämä ei ole hälyyttävää, mutta kyllähän ongelma on erittäin ikävä ja huolestuttava.

Mistä tämä sitten johtuu?

Jokaisella hiuksella on oma hiusfollikkelinsa eli karvatuppensa näkymättömissä  hiuspohjan alla. Follikkelia ympäröi hiussuonet eli kapillaarit, joita voisi sanoa hiuksen ravintotehtaaksi. Kapillaarien tehtävä on  kuljettaa hiukselle ravintoaineita, vettä , vitamiineja ja mineraaleja. Se, minkä me voimme nähdä paljain silmin on itse hius ja sen kasvu, joka jatkuu 2-6 vuotta. Meillä suomalaisilla tämä kasvukausi on noin 2-4 vuotta, kun taas aasialaisilla jopa 6 vuotta , eli geeniperimä vaikuttaa tähän.
Kasvukauden jälkeen hius siirtyy välivaiheeseen, joka kestää 1-3 viikkoa. Tänä aikana hius ei saa enää ravinteita hiussuonistosta. Välivaiheessa olevia hiuksia on normaalisti noin 1% hiuksistosta.
 Tämän jälkeen hius vaipuu lepotilaan 3-4 kuukaudeksi, jonka jälkeen se putoaa pois.   Hiusnystyssä kehittyy jo uusi hius.
Hiuspohjassa on siis jatkuvasti hiuksia erilaisissa vaiheissa.



Joskus käy niin, että hiuksia siirtyykin normaalia enemmän kerralla lepovaiheeseen. Taustalla on yleensä muutoksia, stressiä, jokin sairaus tms. ja tässä tapauksessa muutokset keholle ruokavalion myötä.
Jos mietitään aikaa, kun hiuksia lähtee,voidaan laskea aikaa taaksepäin kuinka kauan on noudattanut ruokavaliota ja päätellä, että muutos on siirtänyt hiuksia enemmän lepovaiheeseen heti alusta.
Suurimmalle osalle näin ei käy ja mikä parasta, hiukset kasvavat takaisin.


Moni on varmaan kuullut ketoflunssasta, joka syntyy kun elimistö sopeutuu siihen, että energian lähde ei enää olekaan hiilihydraatit vaan rasvat? lämpöä, kurkkukipua, palelua,heikotusta ja väsymystä, eli kaikki flunssan oireet. Elimistössä tapahtuu muutoksia, Ketoflunssasta on kirjoitettu niin paljon, että siitä löytyy paljoa tietoa internetistä, mutta yksi siihen kuuluvista asioista liittyy hiuksiin. Elimistö alkaa tuottamaan vähemmän insuliinia, jolloin glygokeeni varastot tyhjenevät ja munuaiset alkavat erittämään vettä ja elektrolyytteja. Nesteen mukana siis poistuu natriumia, kaliumia, magnesiumia, sinkkiä ja jodia.

Voidaan siis ajatella, että hiustenlähtö saa alkunsa ketoflunssan kanssa samanaikaisesti ja sen taustalla on tuo muutosten aiheuttama stressi , ketoflunssa ja ravinnon muutokset.

Miten tätä voisi estää?

-Ota ketolla ja vhh:lla heti alusta elektrolyyttejä, tähän on olemassa ihan valmiita jauheseoksia, mutta jos kaapissa sattuu olemaan kalsiumia, magnesiumia ja merisuolaa, josta voit ottaa kiteitä silloin tällöin suuhusi , niin se on ihan hyvä.

Vältä liian suurta kalorivajetta. Elimistö ei saa enää kaloreita hiilihydraattipitoisesta ruuasta ja on erittäin tärkeää muistaa korvata tätä hyvillä rasvoilla. Liian voimakas kalorivaje ja laihtuminen voi vaikuttaa hiusten terveyteen. Hyviä rasvojen lähteitä ovat oliiviöljy, kookosöljy, avokado, pähkinät, voi, kananmunat.

On selvää, että kun siirrytään vähähiilihydraattiselle ruokavaliolle ja vielä enemmän tiukalle ketolle, ruokavaliosta jää pois vitamiineja ja hivenaineita. Ne, jotka tulevat ruuasta, käyttää elimistö ensisijaisesti tärkeisiin asioihin ja koska hiukset ja kynnet eivät ole välttämättömiä elämän säilymisen kannalta, saavat ne tyytyä siihen mitä jäi jäljelle. Tästä syystä hiusten lähdön syynä voi olla vitamiini ja hivenaine puutoksia, joita kannattaa täydentää purkista, jos epäilet, että syynä voisi olla tämä.

Vitamiinit ja hivenaineet:

Rauta : Matala hemoglobiini ja ferritiiniarvo eli raudan puute voi johtaa hiusten lähtemiseen ja naisilla raudanpuute on yleisempi kuin miehillä kuukautisten vuoksi.

Hyviä raudan lähteitä ovat lihat, kala, maksa ja veriruuat. Ja kasvikunnan lähteitä kurpitsansiemenet, soijaproteiini, nokkonen, merilevä ja hampunsiemen.

Raudan imeytyvyyteen vaikuttaa C-vitamiini, kun taas kalsium estää sen imeytymistä ja siksipä ei maitotuotteita kannata nauttia samaan aikaan kun syöt jotakin mistä saat rautaa. Huomioi, että elektrolyyttijauheissa on kalsiumia, eli älä ota jauhetta ja rautatablettia yhdessä, jos tämmöisiä käytät.

Itselläni on tästä kuinka kalsium todellakin kumoaa raudan imeytymisen ihan omakohtainen kokemuskin. Joskus nuorempana iski takuulla joku puutos, kalkki se ei varmaan oikeasti ollut, mutta koin, että kalkkitablettia on nyt popsittava. Niinpä söin kalkkia ja kun sitten menin lääkäriin muista syistä ja otettiin verikoe, heräsi kysymys matalasta hemoglobiinista. Siinä käytiin läpi mitä söin, että saanko c-vitamiinia raudan lisäksi ja lopulta jo mietittiin, että tarvitaan lisätutkimuksia, onko elimistössä jotakin vialla, että rauta ei imeydy. Sitten jotenkin mainitsin nuo kalkkitabletit ja siinähän se syypää oli, sen verran olin niitä rouskutellut, että rauta ei  imeytynyt ja oli jo anemia päällä. Oppia ikä kaikki, en nuorena tiennyt tuommosesta mitään, että voisivat toisiinsa vaikuttaa.

Ja vielä lisäys, että tuota elektrolyyttijauhetta ei tarvita kuin alussa ruokavaliota muutettaessa ikäänkuin kannattelemaan  yli hiilarihimojen ja että keho tottuu uuteen elämäntapaan. Tärkeintä on katsoa, että saa kaikkia vitamiineja hivenaineita ruuasta ja jos on allergiaa tai rajoitteita, niin ottaa sitten purkista.

C-vitamiinia

Kun hedelmät jäävät pois, herää monille kysymys, että mistä saa c-vitamiinin?  C-vitamiinin hyviä lähteitä ovat kaalit, paprika,pinaatti ja marjat. C-vitamiini tuhoutuu helposti kuumennettaessa, eli jos ostaa vaikka kaalia, niin samasta voi tehdä kaalilaatikkon ja toisen puolen säästää coleslaw salaattiin, jolloin kaali on raakana. Näin teen usein ja johtuu siitä, että tykkään molemmista niin paljon, että en raaski kaikkea "uhrata" vain toiseen :)

Biotiini eli B7

Tästä olen kahden vaiheilla, että kirjoittaako tästä mitään. On vaikeaa löytää artikkelia, jonka taustalla ei ole markkinointia, niin puhuttua ja suosittua tämä biotiini on hiusten ja kynsien hyvinvoinnin suhteen.
Ravinnossa on erittäin hyvin biotiinin lähteitä ja sen puutos on harvinaista. Vähähiilihydraattiseen ruokavalioon kuuluu hyviä biotiinin lähteitä paljonkin: kuten kukkakaali, kananmunat,lohi, mantelit,avokado, sienet, pinaatti, liha, pavut ja maitotuotteet ja onkin vaikea kuvitella, että syntyisi puutosta biotiinista.

B-vitamiinit
Tärkeät hiuksille, etenkin B12 jota saa vain eläinkunnan tuotteista. Yleinen syy hiustenlähtöön ja
kasvisruokavaliota noudattavien tulisikin ottaa B12 ravintolisänä.

Muiden b-vitamiinien hyviä lähteitä ovat avokadot, vihreät kasvikset, kananmuna, sienet, siemenet, pähkinät ja tumman vihreät kasvikset. Tästä syystä en usko, että vähähiilihydraattisella ruokavaliolla hiustenlähdön syynä olisi nämä muut b-vitamiinit.

Sinkki

Koska alussa menetetään nesteitä enemmän poistuu myös sinkkiä, jonka puute voi hyvinkin olla hiustenlähdön syynä. Sinkki myös lisää vastustuskykyä ja lyhentää flunssaa, joten huono se ei varmastikaan ole ruokavaliota vaihdettessa.
Hyviä sinkin lähteitä ovat liha, kala, maitotuotteet, pähkinät,pavut ja kananmunat.


Eli onko ravinnossa tarpeeksi näitä vitamiineja hivenaineita? syönkö näitä kaikkia ruokia? Ja jos en, voiko sen takaa löytyä vastaus siihen, että minkä puutoksesta kärsin.

Sitten se stressi ja nyt tarkoitan tätä henkistä. Ruokavaliota muuttaessa voi tulla tunne, että mitäs minä nyt syön, enkö voi enää herkutella ja jos suhde on voimakas ruokaan, etenkin sokeriin, jo se voi lisätä stressiä. Etenkin jos on menossa johonkin tuntemattomaan, josta ei oikein vielä tiedä. Tätä henkistä stressiä voit lieventää tutustumalla ruokavalioon ensin. Älä aloita vielä mitään, jos se tuntuu tukalalta ja epäselvältä. Lue kirjoja, hae tietoa internetistä. Aloita ihan vaikka ateriamatriisista ja siitä mitä ei pitäisi syödä. Opettele uusia tapoja ja reseptejä, voin sanoa, että se voi olla todella innostavaa. Oppia ja havaita, että kappas näinkin voi tehdä.

Ruokavaliota muuttaessa elimistö kokee  fyysisen stressin, kun sen energianlähde vaihtuu ja siksi onkin tärkeää, että et itse kokisi vielä henkisesti ruokavaliota stressaavana. Tällä voi olla vaikutus siihen, miksi osalla lähtee hiuksia ja osalla ei.

Lisäksi on tietenkin se, miten ruokavaliosi koostat, kuinka monipuolisena pidät sen, oliko tätä ennen jo puutoksia, ikä ja perussairaudet, josta saankin aasinsillan kilpirauhasen vajaatoimintaan, eli tutkituta se, jos kaikista valmistumisista huolimatta hiuksia lähtee.

Paastot ja carnivore. Heti aloittaessa en suosittele näitä kenellekään. Elimistöllä menee aikaa sopeutua uuteen energian lähteeseen ja jos se laitetaan vielä tiukemmalle ja yksipuolisemmalle dieetille, on varmaa, että se kokee lisää stressiä, lisää puutoksia jne. Älä siis järkytä hiuksia päästäsi!

Ole hellä sille ainoalle vartalolle ja elimistölle mikä sinulla on, anna aikaa kaikelle sopeutua.

Hiukset kasvavat takaisin, jos ovat lähteneet, follikkeleissa kukoistaa jo uusi elämä todennäköisesti.

Kookosöljyä nauttimalla lisäät hiuksiin kosteutta, sitä voi käyttää myös ihoon ja hiuspohjaan.

Suihkussa ota aina kylmä suihku viimeiseksi hiuksille ja silitä käsin samalla,, ylhäältä alas näin suljet hiussuomuja.

Laita löylyyn mennessä pyyhe päähän, näin kuuma lämpö ei haihduta hiuksistasi kosteutta pois.

Vältä föönausta.

Ja ota rennosti.

Lähteet:

B12 vitamiinin vaikutukset hiuksiin

Raudanpuute

Biotiinista

Kananmuna on pieni vitamiinipommi

C.vitamiinin lähteitä

Amerikkalainen sivusto samasta asiasta











-





Kommentit

Ketoemäntä suosittelee: