Kastike, josta melkein meni taju kankaalle!

Pidän siitä, että ruoka on simppeliä, ilman lukemattomia konstailuja.mutta lämpimissä kastikkeissa joutuu vähän näkemään vaivaa, että ne ovat hyviä. Ja se on sen arvoista.
Vhh tuo hommaan omat sfäärinsä, kaikki kastikkeet ei vaan enää käy, kun ei ole jauhot käytössä. Onneksi suuri rakkaus on aina ollut bearnaise-kastike ja se sopii vallan hyvin vhh:hon. Punaviinikastiketta olen monesti kokeillut pihville eri ohjeilla, mutta se on aina ollut kitkerää, hapanta, liian vahvasti viinin makuista, liian tunkkaista tms. mutta nyt osui ja uppos!


Itäkeskukseen avattiin Kontti myymälä ja siellähän oli ihania keittokirjoja. Muutamat poimin ja lueskelin niitä kirppisohvalla kaikessa rauhassa. Mukaan lähti kolme+ yksi lamppu. Yksi oli Henry Alénin Sydän lautasella. Suosittelen sitä jokaiselle, joka on kokkauksesta kiinnostunut. Ei pelkkiä reseptejä, vaan mielenkiintoisia ja hauskoja tarinoita Henryn polusta huippukokiksi. Aivan ihana kirja! Vaikkakaan ei suunniteltu vhh:lle, mutta hyviä vinkkejä keittiöpuuhasteluun! Ja ihmettelen, että joku on kirjasta luopunut!


                                     

                                                     


 Bongasin kirjasta kastikkeen, Kaikkia raaka-aineita ei ollut  esim. whiskyä, joten päädyin tekemään tästä oman version. Suurimman haasteen toi juuri tuo whisky, mistä savun maku? Ja lopulta sen keksin.  Maistettuani tuntui, että lähtee taju mausta , koukutuin ja piti maistella koko ajan :)   Voisin juoda tuota suoraan mukista tai syödä keittona.  Toivottavasti ei Henry tykkää kyttyrää, kun olen mennyt vääntämään hänen  mahtavan alkuperäisversionsa ihan nutturalle, jos tämän joskus näkisi. 


Tarvitset:

-1 ison tai kaksi pientä kelta tai hopeasipulia. Myös salotti käy,
-0,5 dl punaviinietikkaa
-5 dl punaviiniä
-1 litra lihalientä (kärsivälliset keittää tän luista, vähemmän kärsivälliset ostaa tiivisteen kaupasta ja jos ei ole saatavilla tai vähän kärsivällisyyttä, niin litra vettä ja kaksi kuutiota lihalientä. Niin minä tein, kun muuta ei ollut.Aion kyllä vielä tehdä pidemmälläkin kaavalla. 
-1 pieni porkkana
-selleriä palanen
- 2 rkl mustaherukkaa
-10 mustapippuria
-laakerinlehti
-2 pussia lapsang souchong teetä (tällä korvasin wiskyn ja sain savun maun aikaseksi, joten älä jätä pois)
-vettä 1 dl teen keittoon
-maissijauhoa

Pilko sipuli, porkkana ja selleri. Lisää kuumaan kattilaan punaviini, etikka, pilkotut kasvikset ja laakerinlehti. (lämmitä samalla lihaliemi toisessa kattilassa. ) Keitä  juureskattilaa hiljaisella lämmöllä, kunnes nestettä on jäljellä n. 3 dl. Siivilöi juurekset pois ja yhdistä neste lihalieminesteeseen.
Lisää pippurit joukkoon. Js syntyy vaahtoa kuori se pois pinnalta. Murskaa hiukan mustaherukoita ja lisää joukkoon Kiehauta 1 dl vettä ja lisää siihen teepussit hautumaan. Purista teepussit kunnolla käsin, että saat savun makua kunnolla niistä irti.Lisää teeneste kastikkeeseen.  Keitä hetken hiljaisella lämmöllä. Siivilöi uudestaan, jos pippurit ja mustaherukat haittaavat, oikein vierasjuhlaan varmasti kannattaa visuaalisesti ainakin.
Laita mukiin tilkka kylmää vettä ja maissijauhoa n. 1 rkl ja sekoita tahnamaiseksi seokseksi. Kaada kastikkkeen joukkoon nauhana koko ajan sekoittaen, että kastike sakenee. Ja eikun pihvin kaveriksi lautaselle, ellei ole jo maistellut kaikkia =D

Kommentit

Ketoemäntä suosittelee: