Lihamureke ja herkkusienikastike
Ihan lemppareitani on lihamureke ja herkkusienikastike, niiden yhdistelmässä on jotenkin suutuntumalle kiva fiilis. Lisäksi jauheliha ja herkkusienet ovat suht edullisia. Kesällä ja syksyllä tulee vielä edullisemmaksi, jos käy itse poimimassa sienet esim. kanttarelleja ( joita nyt paljon kuulemma, mutta minä en ole löytänyt niitä kuin yhden elämäni aikana :D ) ja viimeisimmät sienet, ihanat suppilovahverot.(niitä kyllä bongaan) Olen itse arka keräämään muita sieniä, vaikka joitain tiedänkin, että eivät ole esim. myrkyllisiä, esim. tatit ja haperot, mutta kun en tiedä mikä on hyvää ja mikä ei. Kanttarellin taas tietää hyväksi ja suppilovahvero...ei siistimistä, ei halkomista, todella roskattomia, ei matosia ja ihana maku. Mutta siis...jos olet intohimoinen sienestäjä, niin kaikkeahan voi kokeilla tähänkin.
Otetaan kuitenkin ensin lihamureke. Voit tehdä ihan perusmallin tai jos jääkaapista löytyy cheddaria, fetaa, yrttejä voit niitäkin laittaa mukaan. Tämä on taas suuren perheen ohje, eli jaa ohje pienemmäksi jos vähemmän syöjiä. Meillä niitä syöjiä viisi ja joskus mahtuu mukaan jonkun poikaystäväkin :) Kuvan mötikästä ja lihan määrästä voi vähän hahmotella, sanoisin, että jos syöjiä kolme puolita määrät jne.
Tarvitset:
-1400 g jauhelihaa.
-1½-2 kermaviiliä riippuen siitä, että teetkö naudasta, nauta-siasta vai siasta kokonaan. Mitä enemmän sikaa, sen rasvaisempaa. Itse suosin nautaa, maku ja tuoksu on omaan mieleen raikkaampi, mutta mausta ei sovi riidellä ;) mutta siis mitä rasvaisempaa, sen vähemmän kermaviiliä.
-sipulia 1-2
-pari kynttä valkosipulia
-2 rkl soijakastiketta
-2 munaa
(suolaa ja mustapippuria maun mukaan)
Täytteiksi käyvät cheddar, feta, öljyyn murskatut yrtit esim. Kuvan mötikässä on cheddar sisällä ja yrttiöljy päällä.
Anna jauhelihan olla jonkun aikaa huoneenlämmössä, se on pehmeämpää vaivattavaksi ja sekoittuu helpommin muiden ainesten kanssa. Käsikään ei palele vaivattaessa! Kokemusta on tästäkin =D
Pilko sipulit pieneksi silpuksi ja laita uuni lämpenemään 170 asteeeseen. Sekoita kaikki ainekset taikinaksi paitsi täytteet ja anna maustua hetkisen. Pilko sillä aikaa vaikka herkkusienet/muut sienet.
Jos et laita täytteitä, voit ohittaa seuraavan kohdan ja yksinkertaisesti vaan muotoilla murekkeen pitkulaiseksi vuokaan.
Laita jauhelihataikina leivinpaperille ja toinen leivinpaperi päälle. Painele leveämmäksi ja lopulta hurauta vähän kaulimella, niin tulee tasainen. Pyri vuokasi kokoon, myös reunallinen uunipelti käy. Ota päällimmäinen paperi pois. Lisää esim. cheddaria jauhelihalevyn päälle. Lähde käärimään rullalle leivinpaperia hyväksi käyttäen. Rullattuasi nosta pötkö vuokaan. Jos lisäät yrttejä, sotke ne ensin öljyyn sauvasekoittimella ja levitä päälle pullasudilla.
Laita mureke paistumaan n. 45 min, mutta pienemmässä vähennä aikaa. Älä paista kuitenkaan liian kuivaksi.
Herkkusienikastike
tarvitset:
-2 kesäsipulia, puolikkaan purjon tai jos ei saatavilla, niin tavallista keltasipulia 1-2 koosta riippuen.
-rasiallisen herkkusieniä tai irtona isoja 5-6 kpl.
-kuohukermaa 3 dl
-mustapippuria
-suolaa tai tilkka soijakastiketta
-rakuunaa kuivattuna 2 tl
(Myös timjamia voi laittaa lisäksi, jos kaapissa on, mutta ei korvaa rakuunaa)
(Pekoni sopii tähän myös, mutta ei välttämätön. Muista ottaa huomioon suolaisuuden määrässä)
Pilko sipuli ja kuullota voissa. Lisää herkkusienet pannulle ja paista hetki. (jos lisäät pekonia, laita se nyt myös pannulle)
Lisää kerma ja anna vetäytyä hiljaisella lämmöllä. Lisää rakuuna hienontaen sitä ensin kämmenellä. Mausta suolalla ja pippurilla. Joskus on käynyt niin, että kastike sakkautuu jo paljon ennen mureketta, eli sen tekeminen kannattaa jättää murekkeen valmistumisen loppupuolelle tai lisätä kermaa ja hätätapauksessa vettä/maitoa. Sekoittaminen on myös tarpeen, muhimisesta kastike ei välitä! Jo pannulta maistaessa tämä vie kielen! ja pitää maistaa vähän lisääkin...
Kuva ei nyt anna oikeutta, mutta maku kyllä :)
Ja jos et pidä sienistä olen tehnyt tätä myös kukkakaalin kera uunissa.Tietenkin jos on suuri nälkä, voi ne vaan lisätäkin. Siitä myöhemmin :)
Otetaan kuitenkin ensin lihamureke. Voit tehdä ihan perusmallin tai jos jääkaapista löytyy cheddaria, fetaa, yrttejä voit niitäkin laittaa mukaan. Tämä on taas suuren perheen ohje, eli jaa ohje pienemmäksi jos vähemmän syöjiä. Meillä niitä syöjiä viisi ja joskus mahtuu mukaan jonkun poikaystäväkin :) Kuvan mötikästä ja lihan määrästä voi vähän hahmotella, sanoisin, että jos syöjiä kolme puolita määrät jne.
![]() |
Kuva ei nyt anna annokselle oikeutta, mutta maku kyllä. |
Tarvitset:
-1400 g jauhelihaa.
-1½-2 kermaviiliä riippuen siitä, että teetkö naudasta, nauta-siasta vai siasta kokonaan. Mitä enemmän sikaa, sen rasvaisempaa. Itse suosin nautaa, maku ja tuoksu on omaan mieleen raikkaampi, mutta mausta ei sovi riidellä ;) mutta siis mitä rasvaisempaa, sen vähemmän kermaviiliä.
-sipulia 1-2
-pari kynttä valkosipulia
-2 rkl soijakastiketta
-2 munaa
(suolaa ja mustapippuria maun mukaan)
Täytteiksi käyvät cheddar, feta, öljyyn murskatut yrtit esim. Kuvan mötikässä on cheddar sisällä ja yrttiöljy päällä.
Anna jauhelihan olla jonkun aikaa huoneenlämmössä, se on pehmeämpää vaivattavaksi ja sekoittuu helpommin muiden ainesten kanssa. Käsikään ei palele vaivattaessa! Kokemusta on tästäkin =D
Pilko sipulit pieneksi silpuksi ja laita uuni lämpenemään 170 asteeeseen. Sekoita kaikki ainekset taikinaksi paitsi täytteet ja anna maustua hetkisen. Pilko sillä aikaa vaikka herkkusienet/muut sienet.
Jos et laita täytteitä, voit ohittaa seuraavan kohdan ja yksinkertaisesti vaan muotoilla murekkeen pitkulaiseksi vuokaan.
Laita jauhelihataikina leivinpaperille ja toinen leivinpaperi päälle. Painele leveämmäksi ja lopulta hurauta vähän kaulimella, niin tulee tasainen. Pyri vuokasi kokoon, myös reunallinen uunipelti käy. Ota päällimmäinen paperi pois. Lisää esim. cheddaria jauhelihalevyn päälle. Lähde käärimään rullalle leivinpaperia hyväksi käyttäen. Rullattuasi nosta pötkö vuokaan. Jos lisäät yrttejä, sotke ne ensin öljyyn sauvasekoittimella ja levitä päälle pullasudilla.
Laita mureke paistumaan n. 45 min, mutta pienemmässä vähennä aikaa. Älä paista kuitenkaan liian kuivaksi.
Herkkusienikastike
tarvitset:
-2 kesäsipulia, puolikkaan purjon tai jos ei saatavilla, niin tavallista keltasipulia 1-2 koosta riippuen.
-rasiallisen herkkusieniä tai irtona isoja 5-6 kpl.
-kuohukermaa 3 dl
-mustapippuria
-suolaa tai tilkka soijakastiketta
-rakuunaa kuivattuna 2 tl
(Myös timjamia voi laittaa lisäksi, jos kaapissa on, mutta ei korvaa rakuunaa)
(Pekoni sopii tähän myös, mutta ei välttämätön. Muista ottaa huomioon suolaisuuden määrässä)
Pilko sipuli ja kuullota voissa. Lisää herkkusienet pannulle ja paista hetki. (jos lisäät pekonia, laita se nyt myös pannulle)
Lisää kerma ja anna vetäytyä hiljaisella lämmöllä. Lisää rakuuna hienontaen sitä ensin kämmenellä. Mausta suolalla ja pippurilla. Joskus on käynyt niin, että kastike sakkautuu jo paljon ennen mureketta, eli sen tekeminen kannattaa jättää murekkeen valmistumisen loppupuolelle tai lisätä kermaa ja hätätapauksessa vettä/maitoa. Sekoittaminen on myös tarpeen, muhimisesta kastike ei välitä! Jo pannulta maistaessa tämä vie kielen! ja pitää maistaa vähän lisääkin...
Kuva ei nyt anna oikeutta, mutta maku kyllä :)
Ja jos et pidä sienistä olen tehnyt tätä myös kukkakaalin kera uunissa.Tietenkin jos on suuri nälkä, voi ne vaan lisätäkin. Siitä myöhemmin :)
Kommentit
Lähetä kommentti