Inkivääri


                                       


Inkivääri on kotoisin Kaakkois-Aasiasta ja kuuluu inkiväärikasvien heimoon. Mausteena käytetään sen monivuotista juurakkoa. Hellenistisessä kulttuurissa inkivääriä arvostettiin paljon ja sitä käytettiinkin lääke ja maustekasvina. Myöhemmin noin 2400 eaa. eräs kreikkalainen Rodoksella asuva leipuri keksi tehdä pikkuleivät, jonka maustoi inkiväärillä ja näin syntyi tiettävästi ensimmäinen piparkakku (gingerbread)
Yrttilääkinnässä inkivääriä käytettiin vilustumislääkkeenä. Siitä tehtiin myös lemmenjuomia ja sen uskottiin parantavan potenssia. Se oli suoja ruttoa vastaan ja paransi myös keripukin .
Inkiväärin maku on polttavan kirpeä ja se on tärkeä mauste itämaisessa ruuanvalmistuksessa. Inkiväärin suurimmat tuottajamaat ovat Jamaika, Kiina ja Länsi-Intian saaret. Pääosin ruoka-ohjeissa tarkoitetaan tuoretta inkivääriä. Vaikka inkiväärillä on hienoja vaikutuksia, malta maustaessa mielesi, liian suuri määrä saa ruuan maistuman helposti saippualta. Hiljaa hyvä tulee :)

Inkivääri tee: vilustumisoireisiin, kurkkukipuun, vatsaoireisiin.

Pahoinvointiin, matkapahoinvointiin. Luontainen kipulääke ja tulehdusten rauhoittaja.  Voi auttaa nivelreuman ja kroonisen väsymysoireyhtymän hoidossa.

Raskauden aikana liiallista käyttöä varottava.

Kiihdyttää aineenvaihduntaa.

Lämmittää kylminä vuodenaikoina.

Kohentaa libidoa, luontainen lemmenrohto.

Reseptini, jossa on käytetty inkivääriä:

Kanakeitto Thaimaan tapaan,


Kommentit

Ketoemäntä suosittelee: