Vähähiilihydraattisen ruokavalion raaka-aineet
Mitä aineksia voi käyttää ja millä korvata mitäkin?
-Psyllium
Jänönratamon kuivatuista siemenistä tehtyä jauhetta, jota käytetään apuaineena gluteenittomassa leivonnassa. Tuo sitkoa ja rakennetta leipomuksiin. Erittäin hyvä kuidun lähde. Muuntuu nesteen kanssa geelimäiseksi nopeasti, mikä kannattaa huomioida jos ohjeessa on ensin kuivat aineet ja sitten lisätään nestettä, taikina on sekoitettava nopeasti tasaiseksi, että psyllium ei ehdi tekemään paakkuja.
Psylliumia voi lisätä smoothieen, jogurttiin ja viiliin. Itse olen laittanut hetkeksi nesteeseen ja lisännyt myös lihapullataikinaan. Suurustamiseen ei kovin miellyttävä, keitoista tulee hyllyviä =D Nykyään saatavilla lähes kaikissa kaupoissa ja monia eri valmistajia. Osa on purkissa kuin leivinjauhe, osa pussissa. Mauton.
-Ksantaani
Antaa sitkoa ja kuohkeutta taikinalle ja tekee rapean kuoren. Ei välttämätön, mutta sämpylöissä ihan kiva lisä. Löytyy yleensä kaupan leivontahyllystä.
-Viinikivi
Käytetään ruokasoodan tapaan nostatusaineena. Parantaa koostumusta. Viinikiveä ei ole myynnissä vielä laajasti kaupoissa.
-Pofiber perunakuitu
Vähähiilihydraattiseen ruokavalioon ei kuulu peruna ja siksi tämä herättää toisinaan kysymyksen, että voiko pofiberia käyttää. Kyllä voi, se on niin kevyttä, että hiilihydraatit ei siitä heilahda ja lisäksi se on hyvä kuidunlähde. Parantaa leivonnaisten mehevyyttä ja sitoo nestettä. Sopii myös leivitykseen. Mauton. Löytyy kaupoista eri paikoista, usein samalla hyllyllä kuin leseet tai gluteenittomat leivontatuotteet.
Kommentit
Lähetä kommentti